بوم گردی یا روستا گردی
بوم گردی یا روستا گردی
از آنجا که صنعت گردشگری امروزه در ایران و جهان رو به رشد و پیشرفت است اکثر کشورها سعی بر گسترش آن دارند زیرا می تواند به لحاظ اقتصادی و فرهنگی تاثیر بسزایی در رشد و توسعه آن ها داشته باشد .
یکی از شاخه های کوچک اما پر اهمیت صنعت گردشگری که اخیرا مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است گردشگری روستایی یا بوم گردی است .
اصلی ترین هدف این نوع گردشگری تشویق روستاییان برای بازگشت به روستاها ، اشتغال زایی روستاییان ، اشاعه فرهنگ و آداب و رسوم محلی ، آشتی با طبیعت و سنتهای دیرین است . در ایران از حدود یک دهه پیش روستاها به خاطر داشتن جاذبه های گردشگری بکر و ناب خود بیشتر از گذشته مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی واقع شدهاند و همین امر سبب شد تا روستاییان خانه و کاشانه های خود را به مکانی برای استراحت و پذیرایی از توریست اختصاص دهند .
طبیعت مهمترین ویژگی روستاست
اما تجربه یک زندگی محلی و ساده ، همنشینی با روستاییان که معمولاً افراد مهمان نواز و با صفا هستند ، شرکت در مراسم و آیین های خاص آن ها ، طعم خوش غذا های سالم و محلی ، آب و هوای پاک ، خرید محصولات کشاورزی درجه یک و ارزان ، کمک در زمینهای زراعی و خرید صنایع دستی همگی یک کنار طبیعت روستا دلیل رونق و محبوبیت بوم گردی شده است .
معمولاً گشت و گذار در کوچه باغ های روستایی حال و هوای خاصی برای شهرنشینان دارد.
بوم گردی می تواند موجب حفظ میراث طبیعی و فرهنگی یک منطقه شود زیرا افراد محلی که معمولاً سن و سالی از آنها گذشته میتوانند به عنوان راهنمای تور با گردشگران همراه شوند و علاوه بر کسب درآمد گردشگران را با منابع طبیعی ، آثار باستانی و آیین ها و رسوم آن منطقه آشنا کنند . در این میان آموزش و تاکید به احترام به طبیعت مانع از آسیب رساندن به آن و حفظ ارزشهای خدادادی خود کمک بزرگی به حفظ این منابع است .
دوری از هیاهو و آلودگی های شهری ، جوشیدن چشمه ها ، گوش دادن به صدای آب های زلال و روان ، تماشا ی آسمان پر ستاره در شبهای روستا ، تغذیه سالم ، آشنایی و تجربه یک زندگی ساده و بدون تجملات در بوم گردی باعث تقویت یه و سلامت جسم و روان گردشگران میشود و جوانان و نوجوانان ما را با زندگی اقوام و انسانهای نسلهای پیشین ما آشنا می کند .
خانه های نقلی و باصفا که معمولاً با طراحی و معماری خاص و باشکوه هر منطقه ، اقامتگاهی برای گردشگران است با خود صفا و صمیمیت و وصف ناپذیری دارد که مهمانان را شیفته خود می کند . این اقامتگاه ها جدا از اینکه ممکن است در دل جنگل سر سبز و یا وسط یک کویر خشک ، در بالای کوه یا در کنار دریا بنا شده باشند ویژگی های خاصی دارند که آنها را منحصر به فرد و رویای جلوه میدهد .
گاهی دیوارهای کاهگلی و بوی بخاری های هیزمی ، گاهی خانه هایی با حیاط اندرونی و بیرونی ، گاهی وجود سردابها و دالان های قاجاری و گاهی اقامتگاهی در دل کوچه پس کوچه های روستایی گردشگران را به اقامت دراین خانه ها وادار می کند .
میتوان گفت بوم گردی و گردشگری روستایی و آداب خاص خود را دارد و مسئله مهمی که در گردشگری روستایی اهمیت ویژهای دارد احترام به شیوه زندگی روستاییان است . در هنگام اقامت در روستاها توجه به نکات زیر ضروری است :
1 - بدون اجازه وارد حریم شخصی خانه ها و باغ های روستاییان نشوید.
2 - به کودکان روستایی کمک مالی نکنید زیرا این کار موجب تشویق آنها به تکدی گری خواهد شد.
3 - حتما از محصولات کشاورزی و صنایع دستی جهت رونق اقتصادی روستاییان خرید کنید.
4 - بدون اجازه از روستاییان عکس نگیرید.
5 - در مراسم و آیین های روستاییان با اجازه خودشان شرکت کنید.
در آخر به شما پیشنهاد می کنیم چنانچه اهل طبیعت و پیک نیک رفتن هستید بوم گردی ها موقعیت های بسیار عالی برای شما هستند و می توانند خاطرات و لحظات به یاد ماندنی را برای تان به ارمغان آورند
.